Denumirea pensiunii

 

Georgius Krauss este o importanta figura istorica si cultural proeminenta, caruia i se atribuie scrierea cronicilor Sighisoarei si a istoriei Transilvaniei.

Denumirea pensiunii provine intocmai de la aceasta personalitate, ce a locuit in această casa, motiv pentru care la parterul pensiunii este amenajata o expozitie cu aceasta tematica.
Georgius Krauss s-a nascut la 17 septembrie 1607 in Sibiu si a murit pe 26 ianuarie 1679, la Sighisoara. A fost notar si cronicar sas din Transilvania. Numele ii este scris si ca Georg Krauss sau Georg Kraus. Pentru a fi distins de fiul sau omonim (Georg Krauss cel Tanar) este cateodata numit Georgius Krauss cel Batran.
 

Viata Personala

 

Descendentul unei familii instarite de negustori din Nurnberg, a studiat incepand din anul 1622 la Cluj, din 1624 la Sibiu, iar din 1626 la Universitatea din Strassburg, urmand apoi din 1627 studiul la Viena. Ulterior, 1 an si jumatate a urmat cursurile Facultatii de Drept din Padova.
Dupa o lunga calatorie in Italia, a ajuns pana in Malta. In 1631 s-a intors in orasul sau natal Sibiu, preocupat fiind de comertul cu Tara Romaneasca.
 

Sighisoara si aportul adus in istoria Transilvaniei

 

Abia in anul 1646 vine la Sighisoara ca notar, unde a ramas pana la sfarsitul vietii, facand in acest interval mai multe calatorii la curtea regala. El a reprezentat orasul Sighisoara in Dieta si a redactat si cea mai importanta cronica transilvaneana a secolului al XVII-lea „Siebenburgische Chronik” (Cronica Ardeleneasca), ce trateaza istoria Ardealului intre 1608-1655.
Cronica este considerata o sursa majora a istoriografiei, deoarece cuprinde mai multe evenimente la care autorul a luat parte personal. El este si cel care, alaturi de Johannes Troster, face trimitere stricta spre ultimul deceniu al celui de-al XII-lea secol crestin, la intemeierea asezarii medievale Sighisoara. Mai exact pomeneste de anul 1191 in lucrarea sa „Stundturmchronik” (Cronica turnului cu ceas).


Dintre lucrarile sale mai amintim:

 

Tractatus rerum tam bellicarum, quam etiam aliarum ab anno 1599 usque 1606 inclusive in Transylvania interventarum per Georgium Krauss 1646 fungentem Civitatis Schaesburgensis Notarium conscriptus. (Fundgruben der Geschichte Siebenbűrgens von Grafen Joseph Kemeny, Klausenburg, 1839).
Transilvania interveniarium (Siebenbűrgische Chronik des Schässburger Stadtschreibers… 1608 + 1665. Herausgegeben vom Ausschusse des Vereins fűr siebenbűrgische Landeskunde. Wien, 1862).

  


De asemenea, au ramas si manuscrisele:

 

"Memorial und kurzer wahrer Bericht, was über diese unsere Stadt Schässburg, als in der Ordnung der sächsichen königl. Städte in Siebenbürgen, nach der Hauptstadt Hermannstadt die Erste, innerhalb 485 Jahren ihrer Erbauung bis in dieses unglückselige 1676. Jahr, in Belagerungen der Stadt, Feuersbrünsten, andern zufälligen Unglücksfällen und Pestzeiten, bei unseren, unserer Eltern und Voreltern Gedenkzeiten ergangen gewesen, auf Befehl eines Hochweisen Raths und der Löbl. Hundertmannschaft durch mich Georgium Krauss 31 jährigen Juratum Notarium aufgesetzt und verzeichnet.
Codex Krausio-Kelpianus oder merkwürdige Geschichten in Siebenbürgen und dessen umliegenden benachbarten Ländern von 1608 bis 1665 mit vielen Urkunden."